Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 213 757 bloog闚 | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

Zdj璚ia w galeriach.


ma郵ano - smietankowe ciasteczka

wtorek, 25 sierpnia 2009 16:36

Ummmm pyszne i kruche ciasteczka proste w przygotowaniu i nie potrzeba wielu skladnikow...



Sk豉dniki:

  • 27 dag m彗i
  • 25 dag mas豉
  • 5 造瞠k g瘰tej 鄉ietany
  • 1 鄴速ko
  • 1 bia趾o do posmarowania, cukier kryszta do posypania

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 i rozwa趾owa, wykraja niezbyt cienkie ciasteczka. Posmarowa bia趾iem i posypa cukrem (mocno, bo w sk豉dnikach ciasteczek nie ma przecie cukru). Piec na blaszce wysmarowanej margaryn i posypanej kasz mann oko這 17 - 20 minut, w temperaturze 175 stopni, a b璠 lekko zarumienione.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (22) | dodaj komentarz

mufinkowe kr鏊estwo

wtorek, 25 sierpnia 2009 16:29
Kto z was nie lubi tych cudnych malych babeczek......:)



Sk豉dniki:
- 2 szkl. m彗i
- 1/2 szkl. cukru
- 1 造磬a proszku do pieczenia (da豉m 2 p豉skie 造瞠czki)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 szkl. mleka
- 1/3 szkl. oleju
- ok. 3/4 szkl. 'chocolate chips'

W jednej misce wymiesza 4 pierwsze sk豉dniki. W drugiej lekko ubi jajko , mleko i olej. Zawarto嗆 obu misek wymiesza razem , niezbyt dok豉dnie , na ko鎍u doda czekoladowe kuleczki. Nape軟ia foremki muffinkowe do 3/4 wysoko軼i i piec 20-30 minut w temp. ok. 200 st.C. (podaj orientacyjnie - oryginalny przepis nie by zbyt dok豉dny i moje muffiny troszk za bardzo si przypiek造).

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

tarta tatin

wtorek, 25 sierpnia 2009 16:23

Pyszny, szybki i prosty deser dla kazdego a napwno zakochaja sie w niej ci co kochaja skarmelizowany cukier....



Sk豉dniki:

ciasto:

 
175 g m彗i pszennej, szczypta soli, 75 g mas豉, lekko zmi瘯czonego, 2 鄴速ka, 2-3 造磬i wody, 30 g cukru pudru

nadzienie:

50 g mas豉, 50 g cukru pudru, 8 wi瘯szych jab貫k deserowych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 獞iartki (wagowo to jakie 1,5 kg)

Przepis:
1. Przygotuj ciasto: m彗 i s鏊 przesiej na ch這dny blat albo do du瞠j miski, usypuj帷 sto瞠k i zr鏏 w nim wg喚bienie. Wrzu w nie mas這, 鄴速ka, wod i cukier. Palcami jednej d這ni utrzyj razem sk豉dniki na papk przypominaj帷 jajecznic.
2. Stopniowo mieszaj z m彗, a powstanie g豉dkie ciasto. Uformuj z niego kul, owi foli spo篡wcz i w堯 do lod闚ki na 30 minut.
3. W tym czasie przygotuj nadzienie. Mas這 i cukier rozpu嗆 w 瘸roodpornym naczyniu o 鈔ednicy 20 cm. Gdy masa stanie si z這tobr您owa, dodaj jab趾a i wymieszaj je dobrze z syropem. Podgrzewaj kilka minut, a jab趾a zaczn si karmelizowa.
4. Na lekko posypanej m彗 powierzchni rozwa趾uj ciasto na okr庵造 placek, nieco wi瘯szy ni forma. Roz堯 ciasto na jab趾ach, uciskaj帷 brzegi tak, aby dobrze dopasowa ciasto.
5. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC, a zyska z這ty kolor. Odstaw na 5 minut do ostudzenia, potem do wierzchu formy przy堯 du篡 talerz i przewr鵵 na niego tart. Najlepsza na ciep這, zaraz po upieczeniu.

 widzicie jak paruje:) pychota


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

pyszny irish soda bread

poniedzia貫k, 10 sierpnia 2009 18:47
Mieszkam od 3 lat w irlandii i musze powiedziec ze malo ich rzeczy mi smakuje ale ten chleb uwielbiam...oczywiscie przepis od dorotus


Sk豉dniki na 1 du篡 bochenek:

  • 250 g m彗i pszennej (plain white flour)
  • 250 g m彗i razowej (plain wholemeal flour)
  • 100 g p豉tk闚 owsianych
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka soli
  • 25 g mi瘯kiego mas豉
  • 500 ml ma郵anki lub kefiru 

Suche sk豉dniki wymiesza w du篡m naczyniu, doda posiekane mas這, wla ma郵ank, wszystko szybko wymiesza. Nie wyrabia d逝go, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Uformowa na blaszce w bochenek o 鈔ednicy oko這 20 cm. Na wierzchu zrobi mocne naci璚ia na kszta速 krzy瘸.

Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, a bochenek uderzony od spodu wyda g逝chy d德i瘯. Je郵i jeszcze nie jest gotowy, mo積a odwr鏂i do g鏎y dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzi na kratce. Trzyma przykryty r璚zniczkiem kuchennym. Podawa dziel帷 na 獞iartki, a ka盥 獞iartk na p馧, lub po prostu w kromkach.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

pyszne bu貫czki

poniedzia貫k, 10 sierpnia 2009 18:43
kusz prawda:)??


Ilo嗆: 9 sztuk

300 g m彗i pszennej
20 g 鈍ie篡ch dro盥篡 + 40 ml ciep貫j wody
1 造瞠czka cukru
1 造瞠czka soli
1 jajko, lekko roztrzepane
120 g ugotowanych lub upieczonych ziemniak闚, przeci郾ietych przez prask
20 g mi瘯kiego mas豉
80 g wody

Dro盥瞠 wymiesza z 40 ml ciep貫j (ale nie gor帷ej) wody.
Przy pomocy miksera wymiesza wszystkie sk豉dniki, stopniowo wlewaj帷 dro盥瞠. Kiedy ciasto b璠zie g豉dkie i powstanie z niego kula, prze這篡 j do miski, przykry foli i odstawi do wyrastania na 1 godzin.
Nast瘼nie podzieli ciasto na 9 cz窷ci i z ka盥ej z nich uformowa bu趾.
U這篡 bu趾i na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia lub mat silikonow.
Przy pomocy drewnianego patyczka obsypanego m彗, w ka盥ej bu販e zrobi przedzia貫k.
Spryska delikatnie olejem, przykry 軼iereczk i pozwoli wyrasta kolejne 45-60 minut.
Piekarnik nagrza do 200 st C. Na dnie postawi naczynie z wod lub wsypa kostki lodu (polecam ten drugi spos鏏).
Wstawi wyro郾i皻e bu貫czki. Piec ok. 20 minut, do czasu zrumienienia.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Zdj璚ia w galeriach.


niedziela, 11 grudnia 2016

Licznik odwiedzin:  46 735  

Kalendarz

« grudzie »
pn wt cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Galerie

Archiwum

O mnie

Jestem osob kt鏎a niedawno odwa篡豉 si podja pr鏏 pieczenia ciast i innych s這dko軼i.. do niedawna by豉 to dziedzina kt鏎ej sie najbardziej obawialam mo瞠 przez wcze郾iejsze kl瘰ki kt鏎e spotykaly mnie w kuchni kiedy pr鏏owa豉m co upiec ale teraz nabra豉m odwagi i traktuje to bardziej na luzie i nie za豉muje si jesli sie co nie uda... tak wie zach璚am wszystkich kt鏎zy maj ochote na wyczarowanie swoim bliskim czego s這dkiego do skorzystania z przepis闚 umieszczonych na blogu r闚nie mile widziane osoby kt鏎e chc sie podzieli ze mna i z innymi swoimi przepisami goraco zachecam..

O moim bloogu

ten blog jest to wirtualna ksi捫ka kucharska

G這suj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Afrodyzjaki

Statystyki

Odwiedziny: 46735

Lubi to

Wi璚ej w serwisach WP

Wiadomo軼i

Bloog.pl